Parasolbediening - manueel met draaihendel of elektrische bediening

| Meer

bediening parasol


Een parasol moet eenvoudig en gemakkelijk zijn te bedienen, en het openen en sluiten moet door één persoon mogelijk zijn.
Om dat mogelijk te maken zijn er diverse bedieningssystemen ontwikkeld.
 
De meest voorkomende bedieningsmogelijkheid  is de manuele bediening met de hand. Is natuurlijk ook het goedkoopst. Bij dit type bediening wordt met de hand de baleinen langs de mast naar boven geschoven. Bovenaan zit een inkeping en men klikt het onderste stuk van de baleinen daar in.
Om de parasol weer in te klappen drukt men de inkeping in en de baleinen zullen via de mast naar beneden gaan.
Deze manuele manier is door een persoon makkelijk te doen. De typen parasols vindt men vooral bij de stranden en bij buitenzwembaden. Bovendien zijn de parasols eenvoudig te verplaatsen. Een goedkope maar ook doeltreffende oplossing tegen de zon.
 
Videoclip parasol bediening :
 
 
Bij de kleine parasols is vaak de klemmoer aanwezig. Deze klemmoer wordt losgedraaid. De baleinen worden via de mast naar boven gebracht. Op de juiste stand aangekomen kan men de klemmoer weer aandraaien. Op zich een prima systeem alleen de klemmoer kan gaan loszitten waardoor de baleinen en het doek naar beneden kunnen schieten. Dit type bediening treft men aan bij de goedkopere parasols.
 
Wilt u meer luxe, dan is de elektrische bediening een uitkomst. De motor is weggewerkt. Door middel van een afstandsbediening kunt u de parasol openen en laten zakken. Logisch dat deze bediening bij de duurdere parasols is.
 
U wilt een parasol die compleet draaibaar is dus 360 graden. Ook die is er met de meerstanden- bediening. Op deze manier zit u altijd beschut.
 
parasol draaibaar
 
Voor een grote parasol wordt vaak gekozen voor de bediening met een katrol. De werking is als volgt:
Een wiel waar een touw over loopt. Aan de ene kant is het gewicht dat omhoog moet, de baleinen met het bijbehorende doek. Aan de andere kant de kracht die men moet uitoefenen om de baleinen en het doek omhoog te krijgen. Het resultaat is als een hefboom. Men trekt het touw naar beneden en daardoor gaan de baleinen met het doek omhoog.
 
Het openen en sluiten door middel van een draaihendel. Er zijn twee mogelijkheden namelijk UIT en IN. Draai naar UIT toe en de parasolarm zal worden verlengd. Dan kunt u de parasol met een bol vastzetten. U wilt de parasol laten zakken. Dan trekt u aan de bol en draai de zwengel naar IN.
Deze draaihendel wordt met name toegepast bij de muurparasol.
 
Ook bijzonder makkelijk is de parasol met de kantelfunctie. De parasol is zodanig aan te passen dat u de hele dag in de schaduw blijft, ook bij een laagstaande zon.
 
parasol bediening