Onderhoud van parasols - frame, mast, baleinen en doek

| Meer
schoonmaak parasol
 
 
 
 
 
 
 
 
Goed en op tijd onderhoud plegen zal de leeftijd van de parasol verlengen. En dat is uw parasol zeker waard. Met op tijd en goed onderhoud blijft uw parasol in topconditie. Met goed en op tijd onderhoud blijft uw parasol er als nieuw uitzien. En dat geeft toch wel een fijn gevoel.
Zowel het frame als het doek van de parasol zullen onderhevig zijn aan onderhoud. Daarom worden beiden apart behandeld.

De materialen die worden gebruikt voor het frame zijn ondermeer rvs, hout en teakhout. Ook riet komt aan de beurt evenals aluminium en gegalvaniseerd staal.

Te beginnen met het onderhoud aan rvs van de parasol.
Rvs heeft van nature een prachtige glans over zich. En die glans is makkelijk te bewaren door lauw water te gebruiken met wat citroensap. Zit er een echte vlek op, dan kunt u die verwijderen door puur citroensap te gebruiken.
Een ander goed middel is olijfolie. Aanbrengen en met een zachte doek uitwrijven.
Er zijn ook nog speciale schoonmaakmiddelen te koop om het rvs in topconditie te houden.
 
Hout heeft op zich weinig onderhoud nodig. Een zachte zeep met lauw water en een zachte borstel zijn de spullen die u nodig heeft. Wilt u het hout afspuiten met een hogedrukreiniger, houd dan voldoende afstand tussen de parasol en de sproeikop. Na het drogen kunt u een houtolie nemen om er weer een mooie glans aan te krijgen.
 
Met twee keer per jaar uw parasol van teakhout reinigen is dat voldoende. Dat kunt u doen met groene zeep of soda met lauw water. Teakhout zal zonder enige behandeling grijs gaan worden in de loop der jaren. Dat geeft een fantastische uitstraling.
U wilt deze vergrijzing niet, dan het teakhout behandelen met een beschermer of met een speciale olie.
 
De echte vijanden van riet zijn algen en mos. Dat is bekend en daarom zijn er middelen te koop die beiden bestrijden. Daarmee blijft het riet in goede conditie.
Tip! Het wordt aanbevolen uw rieten parasol onder dak te zetten tijdens een regenbui. Hoe droger het riet blijft, des te langer zal dit mooie materiaal mee gaan.
 
Het materiaal dat veruit het meest wordt gebruikt om er frames van te maken bij parasols is aluminium. Dat komt omdat het materiaal licht is en bijzonder sterk.
Het toplaagje is een oxidelaagje en dat laagje kan dof worden. Daar zijn polijstmiddelen voor te krijgen.
Verder moet u aluminium schoonmaken met gewone schoonmaakmiddelen. Nooit schuurmiddelen en agressieve middelen gebruiken!
 
Een prachtig uiterlijk geeft gegalvaniseerd staal. En dat prachtige uiterlijk is eenvoudig zo te houden.
Ruim voldoende lauw water, een zachte zeep en een spons of zachte borstel zijn voldoende voor het reguliere onderhoud.
 
De materialen die worden gebruikt voor het doek zijn katoen, polyester, textileen en sunbrella. Verder komt nog Olefin aan de beurt, canvas en acryl.
 
Het onderhoud aan katoen betekent veel lauw water en een spons. Om schimmel te voorkomen wordt katoen vooraf behandeld met een impregnering. Ernstige vervuiling eerst weghalen met een vochtige doek, daarna afspoelen met ruim water.
Polyester is niet helemaal onderhoudsvrij. Deze stof kan namelijk ook gaan rotten. Het rottingsproces kan worden tegengegaan met een spray. Zo vormt er zich opnieuw een beschermlaag.
Polyester schoonmaken met een borstel en groene zeep.
 
Textileen ofwel batyline  is een doekstof dat steeds vaker wordt gebruikt. Dat komt omdat de stof weerbestendig is, de kleuren vasthoudt en bijzonder onderhoudsvriendelijk is.
Het schoonmaken gebeurt met veel lauw water, groene zeep en een zachte borstel. Daarna laten drogen in de buitenlucht en het doek is weer als nieuw.
Heeft u hardnekkig vuil op het doek zitten, dan is er een speciale reiniger.
 
schoonmaak parasol
 
Ook erg onderhoudsarm is sunbrella. Veel water en een zachte borstel maken het parasoldoek helemaal nieuw. Een flinke vlek in het doek…onverdund zachte zeep.
 
Let op! Olefin nooit chemisch laten reinigen!
De kans bestaat dan dat de vezels kunnen gaan zwellen!
Vlekken gewoon verwijderen met een bleekmiddel met veel lauw water.
 
Canvas kunt u in de wasmachine schoonmaken. Na de schoonmaakbeurt weer aan de parasol bevestigen en de parasol uitklappen om te laten drogen.
 
Voordat acryl wordt gebruikt als parasoldoek heeft het twee behandelingen gehad. Een om waterafstotend te worden en een om vuilafstotend te worden. Niet wassen anders gaat deze afstotende laag er af. Bij vuil veel water gebruiken en een spons.
Dus nooit schuurmiddelen, zeepoplossingen en agressieve schoonmaakproducten!
 
Gaat u middelen gebruiken, lees dan eerst het schoonmaakvoorschrift. En u moet zich dan ook echt aan de richtlijn houden. Doet u dat niet dan kan het onderhoud niet goed verlopen. Gebruikt u te weinig, dan heeft het schoonmaakmiddel geen of te weinig effect. Gebruikt u echter te veel, dan kan deze hoeveelheid de structuur van het parasoldoek ernstig aantasten!
 
schoonmaak parasol